73 – Comaneci, N. (ROM)... Istorie vie! (vezi video)

Despre Nadia Elena, fiica lui Gheorghe si a Stefaniei-Alexandra Comaneci au scris si s-au scris atatea si atatea, incat azi, nu facem altceva decat sa (re)aducem in memorie... Daca macar odata in viata nu ai auzit de gimnasta Nadia Comaneci, oricine ai fi, oriunde te-ai afla pe suprafata globului pamantesc, cultura ta generala este egala cu un ZERO ABSOLUT! 


Nadia Elena Comaneci, s-a nascut la Onesti in judetul Bacau sub zodia Scorpionului pe 12 Noiembrie 1961, in a 316-a zi din calendar si a fost botezata dupa „Nadejda” („Speranță”), eroina a unui film rusesc a acelor vremuri. A concurat in gimnastica artistica pentru prima data la nivel national in Romania, in anul 1970, ca membra a echipei orasului sau natal, Onesti. La doar 13 ani, primul succes major al Nadiei Comaneci a fost castigarea a trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien in Norvegia, an in care, agentia de stiri Associated Press a numit-o "Atleta Anului". La varsta de 14 ani, Comaneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vara din 1976 de la Montreal - Québec. Nu numai ca a devenit prima gimnasta din istorie care a obtinut scorul perfect de zece la olimpiada (de sapte ori), dar a si castigat trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele), o medalie de argint (echipa compus) si bronz (sol), fiind primul om de pe planeta care a dat computerului ,,batai de cap’’, acesta neavand in memorie nota 10, in locul ei fiind afisat 1,00 o nota care se acorda si s-a acordat sportivilor gimnasti care ,,au ratat’’ evolutia la aparat... Acasa in Romania, succesul sau i-a adus distinctia de ‘’Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu! Comaneci si-a aparat titlul european in 1977, dar echipa Romaniei a iesit din competitie in finale, in semn de protest contra arbitrajului. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat o Nadia Comaneci cu greutate peste medie si iesita din forma. Caderea la paralelele inegale a trimis-o pe Nadia pe locul 4, insa a castigat titlul de campioana mondiala la barna. In 1979 Nadia Comaneci a castigat cel de-al treilea titlu european la individual compus (devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reusit aceasta performanta). La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a castigat concursul preliminar, dar a fost spitalizata inainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infectii, in urma unei taieturi la incheietura mainii, cauzata de o catarama din metal. In ciuda recomandarilor doctorilor, ea a parasit spitalul si a concurat la barna, unde a obtinut nota 9,95. Performanta sa a conferit Romaniei prima medalie de aur in concursul pe echipe. A participat si la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasandu-se a doua dupa Elena Davîdova la individual compus, cand a fost nevoita sa astepte pentru nota pana ce rusoaica Davîdova si-a incheiat exercitiul (alta premiera mondiala in gimnastica). Nadia si-a pastrat titlul la barna, dar a castigat si o noua medalie de aur, la sol, si una de argint, impreuna cu echipa. Ea s-a retras din activitatea competitionala dupa in 1984. Daca discutam despre medaliile si premiile obtinute in gimnatisca, te-apuca pur si simplu ameteala! 

Jocurile Olimpice: 5 medalii de aur, 3 medalii de argint si o medalie de bronz

Campionate Mondiale: doua medalii de aur si doua medalii de argint

Campionate Europene: 9 medalii de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz

Cupa Mondiala: doua medalii de aur si o medalie de argint

Universiada de vara: 5 medalii de aur

In 1975 a cucerit ‘’Trofeul Campioanelor” la Londra.

In 1975, a fost declarata „Cea mai buna sportiva a Romaniei” (presa romaneasca) si din Balcani (BTA), iar in 1976, ‘’Cea mai buna sportiva din lume” (presa straina).

Nadia a fost premiata cu ‘’Ordinul Olimpic’’ in 1984 si 2004, ‘’Erou al Muncii Socialiste” in 1976, an in care agentia de stiri Associated Press a numit-o "Atleta Anului", iar BBC-ul a recompensat-o cu ‘’Trofeul BBC’’ pentru personalitatea sportiva internationala a anului, in 1993 a fost inclusa in memorialul ‘’International Gymnastics Hall of Fame’’, in 1998 Fundatia americana pentru Sport Feminin (WSF), care anual premaiza femeile cu merite deosebite in sport, i-a acordat „Premiul Flo Hyman”, iar in anul 2000, i s-a conferit Ordinul national ‘’Steaua Romaniei” in grad de comandor.

In 1996 s-a casatorit cu fostul gimnast american Bart Conner caruia i-a daruit un baiat in 2006,  Dylan Paul.

73 a fost numarul Nadiei de concurs, 7 x 3=21, reprezentand a XXI-a a editie a JO, la Montreal, a luat sapte note de zece, trei medalii de aur, 7 + 3 = 10.


Sursa info: Wikipedia

Sursa Video: youtube

Sursa foto: motor cautare Google

Iustina Daniela Todoran

Galerie foto

0 comentarii
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii Facebook