Fotografia este o stiinta sau arta intre pasiune si meserie? Selfie, autoportret sau prostie?

Iata ca prin intermediul internetului am ajuns sa promovam prostia, incultura si de ce nu stupizenia! Pe mai toate siteurile de socializare, pe langa postarile de gen ,,Tony Poptamas’’ sau ,,Teo Trandafir’’, ruleaza zilnic filmulete amuzante sau tot alt felul de filmulete de la horror la pornografie… Sunt mai bine de 5 ani de cand a inceput moda SELFIE… Sigur ca autoportretul e usor realizabil in secolul XXI datorita tehnologiei… Dar ce inseamna de fapt acest Selfie? Selfie este o fotografie autoportret, realizata digital, cel mai des pentru a fi postata pe retele de socializare. Cuvantul (de origine engleza) selfie a fost declarat de catre Oxford English Dictionary, in noiembrie 2013, ca fiind cuvantul anului. Si ,,progresul’’ (sau regresul) continua si dupa 5 ani… Fotografiile etichetate ca fiind selfie au, in general urmatoarele caracteristici:

  • apare si bratul persoanei (chiar si aparatul foto sau telefonul mobil, daca poza esta facuta in oglinda);
  • calitatea pozei (de cele mai multe ori) poate fi indoielnica;
  • apar chestii de tip personal: tatuaje, piercing-uri, accesorii stridente (cercei, ruj), muschi mai dezvoltati, animale de companie, etc.

Conform unor studii efectuate de Brigham Young University, persoanele care isi fac selfie-uri in mod frecvent pot fi impartite in trei categorii:

  • comunicatorii: persoanele care isi distribuie fotografiile pentru a provoca dezbateri ca forma de socializare;
  • vanitosii: persoane obsedate de propria imagine si pe care si-o controleaza frecvent;
  • autorii de biografii: persoane care vor sa studieze cum evolueaza (cred ei) in timp, selfie-urile fiind pentru acestea o forma de auto-descoperire sau de cele mai multe ori de promovare a prostiei.

Cati stiu oare ce inseamna cu adevarat fotografia? Probabil nu foarte multi si-au pus la un moment dat aceasta intrebare fara a gasi raspunsul potrivit. Cu siguranta ca Fotografia este o stiinta, dar in poate fi catalogata si ca arta intre pasiune si meserie… Fotografia este de fapt o reproducere mecanica a realitatii… Se spune ca, ,,O fotografie spune mai mult decat 1 000 de cuvinte!’’… Cati dintre postaci stiu ca de fapt o fotografie daca nu transmite un mesaj, e-o simpla imortalizare? Pe siteurile de socializare apar tot felul de fotografii digitale. Sigur ca tehnologia moderna a secolul XXI permite asta… Dar cati inteleg ca mai importanta e calitatea, nu cantitatea chiar si-n postarile de pe aceste siteuri de socializare…? De fapt (si de drept), e chiar problema mea ca ,,ele’’ ridica piciorul in poze de parca ar fi calcat in cacat? Sau e problema mea ca tot ele-si tuguie buzele? Cum sa fie marea mea problema faptul ca-si scot tatele la inaintare sau isi arata chilotii in public? Cum e egalitatea intre sexe…si ei sunt la fel…


Dan-Aliosa Ulici

0 comentarii
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii Facebook